Dan odprtih vrat 1.7.2023

26/05/2023
by info@rencelj.si

DAN ODPRTIH VRAT

Vabljeni na že tradicionalni, 4. zaporedni dan odprtih vrat med polji sivke in smilja v Povirju. S pričetkom ob 8.00 uri se boste v celodnevnem dogajanju celovito zaužili vonjav sivke in smilja, se kaj novega naučili in se predvsem zabavali. 

Eterična olja in kako jih uporabljati

07/09/2022
by info@rencelj.si

Eterična olja v zadnjih letih postajajo vedno bolj priljubljena v vsakodnevni rabi in gospodinjstvih. Vse več se kot potrošniki in uporabniki namreč zavedamo, da so sintetične dišave velikokrat težava za migrene in razne alergije. Vendar naj takoj poudarim, da moramo tudi z eteričnimi olji, čeprav so naravnega izvora, ravnati previdno, saj spadajo med kemikalije in je zato potrebno biti pri njihovi uporabi še toliko bolj previdni.

Eterična olja pridobivamo na različne načine: s parno destilacijo, ekstrakcijo, superkritično ekstrakcijo z ogljikovim dioksidom, ekspresijo, enfluerage ipd. odvisno od rastline, ki vsebuje eterična olja. Najpogostejše in najbolj enostavno je pridobivanje teričnega olja s parno destilacijo, ker gre skozi rastlino para, ki se nato v hladilniku ponovno kondenzira in tako izloči eterično olje iz rastline same. 

Steam Distillation | WFMED 

Eterična olja so po kemijski sestavi zelo kompleksna, na splošno pa vsebujejo alkohole, estre, ketone, aldehide in terpene. So hlapljiva na zraku in vnetljiva, na papirju ali oblačilih pa ne puščajo mastnih madežev (tako lahko tudi preverite ali imate doma 100% eterična  olja ali so redčena v drugem olju). Topijo se v alkoholu, etru in rastlinskih oljih, ne pa v vodi. Eterična olja so v zelo majhnih količinah v različnih delih rastlin: v koreninah (ingver), listih (rožmarin), cvetovih (sivka), vejah (cimet), smoli (mirta), v lupini sadja (limona) in v travah (limonska trava).

Eno najbolj poznanih eteričnih olj, je eterično olje sivke. Večina sivki pripisuje pomiritnvene in atiseptične lastnosti, vendar pozor! Vsa eterična olja sivke namreč ne pomirjajo. V grobem ločimo namreč dve vrsti oziroma sorti sivke, in sicer pravo sivko Lavandula Angustifolia in hibridno sivko Lavandula x-intermedia.

Eterično olje L.angustifolia

 ETERIČNO OLJE PRAVE SIVKE:

 • pomirja, pomaga pri stresu
 • pomaga pri lajšanju nespečnosti
 • pomaga pri blažjih glavobolih
 • deluje blago antiseptično
 • uporablja se lahko v aromaterapiji in v savnah


UPORABA: Nnekaj kapljic lahko naneseš na dlan in inhaliraš pred spanjem ali v stresnih obdobjih. Ob glavobolih si z nekaj kapljicami zmasiraš sence. Otrokom starejšim od 3 mesecev lahko za pomiritev in lažje spanje zmasiraš stopala. Dodaš jo lahko tudi v kopel ali difuzor.


Eterično olje L.x-intermedia

ETERIČNO OLJE HIBRIDNE SIVKE:

 • deluje antiseptično in antibakterijsko
 • odganja komarje, molje ter klope

UPORABA: Nekaj kapljic lahko nakapaš v izparilnik za odišavljenje prostora. Pomaga blažiti srbečico po piku komarja. Uporabi se lahko za izdelavo naravnega mila ali domačih čistil.Ker spadajo eterična olja med nevarne snovi, je pri njihovi uporabi potrebno biti pazljiv. In sicer se dozirajo zgolj po kapljicah. Niso primerna za uživanje. Uporabljamo jih samo za zunanjo uporabo. Ob stiku z očmi je potrebno izprati z veliko količino vode. Če draženje ne preneha, je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Lahko povzročajo draženje kože ali alergijske reakcije. 

Smilj – zlato sonce ujeto v steklenički za mladost

09/12/2021
by info@rencelj.si

Zlato rumena omamno dišeča cvetlica, se v zadnjih letih preriva v ospredje anti-age nege kože. Smilj ali po latinsko Helichrysum italicum najdemo v suhih, kamnitih ali peščenih tleh sredozemlja. Ime Helichrysum pa izvira iz grških besed »helios« and »chryos« ali zlato sonce. Poznali so ga že Stari Grki, ki so z njim okraševali templje, ki so bili namenjeni bogovom. Poimenovali so ga  »amarantos«, »nikoli ne ovene« ali »večno mlad«, saj so očitno dobro poznali predvsem njegovo lastnost ohranjanja mlade kože. V nekaterih jezikih še danes v svojem imenu ohranja nesmrtnost; »immortelle« v francoščini, »everlasting« v angleščini. 

V kozmetiki ga poznamo predvsem po svojih aktivnih učinkovinah na kožo, saj se zaradi močnega regenerativnega učinka tradicionalno uporablja v anti-age izdelkih; pomaga zmanjšati  gube in zgladiti kožo.  Je odlična pomoč za suho in razdraženo kožo. Študije kažejo, da eterično olje smilja lahko pomaga spodbujati celjenje, je odličen v boju proti okužbam in zmanjšuje vnetja. Poleg tega ima eterično olja smilja pomembno vlogo pri proizvodnji kolagena ter zaščitne lastnosti, ki krepijo ravnovesje in obrambo na ravni kože. 

Eterično olje smilja smo vključili v dva anti-age izdelka. Nočno bogato kremo za obraz in serum.Poleg smilja, smo dodali še odlične aktivne sestavine, ki ciljno delujejo na prve znake staranja, kot so gubice, pigmentni madeži, pusta in utrujena koža. V stekleničko iz reciklirane plastike smo ujeli 4 aktivne sestavine, ki bodo pomagale  ustaviti čas za obnovo mladostnega  videza kože.

NOČNA KREMA ZA OBRAZ

“Not old yet” bogata nočna krema za obraz je primerna za vse ženske, ki želijo svojo mladost izžarevati tudi na svojem obrazu. Naravna formula  z visoko vsebnostjo eteričnega olja smilja in izvlečkom grozdnih pešk, je idealna za blaženje prvih znakov starosti, ki se pojavijo po 30. letu starosti. Bogata tekstura, ki se hitro vpije, bo s svojimi aktivnimi učinkovinami in retinolom prispevala k bolj sijočemu in mladostnemu videzu kože. Primerna za vse tipe kože, še zlasti za kožo, na kateri se že pojavljajo prve gubice in izguba leska.

SERUM

„Not old yet“ serum pomaga ustaviti čas za obnovo mladostnega  videza kože. Obogaten z  resveratrolom, ki ga najdemo v steblu vinske trte, v kombinaciji z izjemnim eteričnim oljem smilja, je odlični „booster“ za bolj čvrsto in tonirano kožo. Tako bo serum učinkoval na vse tiste „problematične“ točke obraza medtem ko vi mirno spite. DVOJNO ČIŠČENJE OBRAZA

08/12/2021
by info@rencelj.si

Med dermatologi in lepotnimi bloggerji postaja v zadnjem času vedno bolj priljubljno t.i. dvojno čiščenje obraza (ang. »double cleansing«). Zakaj bi si obraz sploh čistili dvakrat, če se nam kdaj že niti enkrat ne da?! A verjemite, z dvojnim čiščenjem bo vaša koža ne le bolj čista, ampak tudi kožna bariera bo s pravilnimi izdelki za čiščenje kože okreplejna in pripravljena na nadaljnjo nego kože v domači kopalnici. 

dvojno čiščenje

KAJ JE DVOJNO ČIŠČENJE? 

Dvojno čiščenje ni zgolj čiščenje kože, ampak večerni ritual, med katerim se za trenutek posvetimo samim sebi . Če se poslužuješ ličil ali če vsakodnevno na obraz nanašaš kremo z zaščitnim faktorjem, potem je metoda dvojnega čiščenja najbolj učinkovita za res čisto kožo. Ta metoda namreč izhaja iz Koreje in pomeni, da si v prvem koraku obraz očistiš s čistilnim oljem, maslom,  micelarno vodo ali čistilnim mlekom (čistilno na oljni osnovi), v drugem koraku pa si ga umiješ še s čistilnim gelom ali peno (čistilo na vodni osnovi).  

Prvi korak: čistilno olje

 čistilno olje

Čistilno olje ne vsebuje vode, običajno pa je formulirano tako, da se ob stiku z vodo spremeni v mlečno emulzijo in ga je zato lažje izprati, ne da bi puščalo mastnega filma na koži. Njegov namen je, da nežno odstrani ličila, sončno kremo, odvečni sebum  in nečistoče ter prašne delce, ki so se čez dan nabrali na tvoji koži. Pri tem pa je dovolj nežen, da ne odstrani koži še kako potrebnih lipidov in je ne izsuši. Prvi korak čiščenja z oljem lahko izkoristite tudi za nežno masažo obraza in tako boljšo prekrvavitev. Nečistoče lahko preprosto izperete ali obrišete z mokro krpico. 

Drugi korak: čistilni gel 

čistilni gel

Drugi korak čiščenja zajema čistilec na vodni osnovi, ki odstrani še preostenek nečistoč s kože ter pomaga preprečiti nepravilnosti, rdečico in ogrce na koži. Izdelek je potrebno dobro vmasirati v kožo in ga temeljito izprati z mlačno vodo. 

NA KAJ BITI POZORNI? 

Dvojno čiščenje ima številne pozitivne učinke na našo kožo, a z neprimernimi čistilnimi izdelki, s pregrobim drgnjenjem kože ali izpiranjem z vročo vodo, lahko stanje samo poslabšamo, zato: 

 • Uporabite izdelke, ki so do kože nežni, imajo primeren PH (okrog 5,5) in vsebuje sestavine, ki pripomorejo k podpori kožne bariere 
 • Izdelek za čiščenje vedno IZPERITE z dovolj mlačne vode 
 • Pri čiščenju lahko uporabite konjak gobice ali sonične ščetke, vendar le 2x tedensko, na nepoškodovani koži in z občutkom, nežnostjo 
 • Dvojno čiščenje prihrani samo za večerno nego, saj je zjutraj dovolj le čiščenje z nežnim čistilcem na vodni osnovi 

Suho krtačenje

25/05/2020
by info@rencelj.si

Ve


Več si lahko o suhem ščetkanju prebereš na: https://wellnessmama.com/26717/dry-brushing-skin/ ali si ogledaš praktični prikaz na

6 korakov za pravilno umivanje las

14/05/2020
by info@rencelj.si

Hidrolati za nego kože

13/09/2019
by info@rencelj.si

Večina nas pozna eterična olja, manj znani a še kako uporabni in učinkoviti v negovalni kozmetiki pa so hidrolati.

Kaj je hidrolat?

Hidrolat je soproizvod procesa destilacije rastlinskega materiala, pri katerem se pridobivajo eterična olja. Nekateri pravijo, da je hidrolat stranski produkt destilacije, a dandanes lahko trdimo, da so hidrolati enako pomembni v aromaterapiji in kozmetiki, kot eterična olja. Hidrolate pridobimo z destilacijo le sveže rastline, saj le tako obdržijo vse aktivne sestavine, ki jih pripisujemo določeni rastlini.

Za razliko od eteročnih olj, ki so skoncentriran produkt destialcije aromatske rastline ter so topne v olju, vsebujejo hidrolati 2-3% vodotopnih eteričnih olj. Zato so hidrolati za razliko od oeteričnih olj bolj blagi in manj koncentrirani ter jih posledično ni potrebno redčiti kot to velja za nekatera eterična olja.

Za kaj vse uporabljamo hidrolat?

Najpogosteje se hidrolati uporabljajo za osebno nego in imajo številne koristi za kož

• Delujejo kot vlažilec v kremah in losjonih

• So učinkoviti tonerji za kožo

• Delujejo protivnetno in imajo hladilni učinek

• Pomagajo pri lajšanju vseh vrst opeklin (sončnih, ožigalkarjev, rastlin…)

• Pomirjajo razdraženo in vneto kožo po britju

• Pomagajo pri hitrejšem celjenju manjših ranic

• Lahko se dodajo namesto destilirane vode v glineno masko

Lahko jih uporabljate za osvežitev prostorov ter oblačil ali za sproščujoče kopeli. Lahko se uporabljajo tudi pri izdelavi naravnih čistil za dom.

Kako hidrolat uporabiti?

Hidrolat je vsekakor zelo uporaben tako v domači lekarni kot v kozmetični torbici. Če ga uporabljate v kozmetične namene, ga vedno nanašajte na očiščeno kožo, saj bo učinkoval kot naravni vlažilec in tonik za vašo kožo. Lahko ga zmešate tudi s prečiščeno glino in si pripravite masko za obraz. Po nanosu hidrolata pa si lahko obraz namažete s priljubljeno vlažilno ali hranilno kremo za obraz.

Bodisi med vsakodnevnimi opravki v ali po službi, na morju ali pozimi doma, lahko hidrolate našpricate na kožo tudi za dodatno navlažitev in osvežitev.

Preizkusite:
Hidrolat sivke za mastno, aknasto in razdraženo kožo

Hidrolat smilja za zrelo in občutljivo kožo ter kožo nagnjeno k rdečici

MICELARNA VODA – tako enostavna za uporabo, vendar tako učinkovita

04/03/2019
by info@rencelj.si

Zaradi svoje enostavne uporabe in izjemne učinkovitosti, postaja micelarna voda eden izmed najbolj priljubljenih produktov za čiščenje kože med ženskami. Preberi si, zakaj naj že danes postane del tvoje vsakodnevne rutine čiščenja kože.

Kaj je micelarna voda in kako deluje?

Micelarna voda izhaja iz besede 'micel'. Miceli (micelles) so majhne kroglice čistilnih oljnih molekul, ki kot magnet naravno pritegnejo umazanijo in olje. Gre namreč za kombinacijo prečiščene vode, vlažilnih sestavin, kot je glicerin in nizke koncentracije zelo blagih površinsko aktivnih snovi. Zato pri čiščenju z micelarno vodo, koži ne ostranite naravnih olj, ki jih koža potrebuje, da ostane vlažna in zdrava.

Prednost micelarne vode pred drugimi čistilnimi proizvodi za kožo

Pri micelarni vodi gre za dvojno čiščenje - znebi se velikih stvari, kot so ličila, olje in umazanija, medtem ko nežno milo za čiščenje poskrbi za umazanijo, ki se skriva globoko v porah. Še posebej je odlična za osebe, ki so nagnjene k aknam, saj odstrani ujeto umazanijo iz kože, vendar je ne izsuši.

Formula micelarne vode je tako lahka in nežna, da je ni treba izprati, kar pomeni, da lahko vlažilne sestavine ostanejo za absorbcijo.

Tako enostavna za uporabo...

Micelarna voda je zelo enostavna za uporabo. Potrebno jo je le nanesti na vato in z nežnimi gibi ostraniti ličila in nečistoče z obraza, oči in dekolteja. Po uporabi ni potrebno izpiranje. Izdelek lahko uporabljate vsak dan, primerna pa je tudi za najbolj občutljivo kožo.

Torej, če ste pripravljeni obrniti vašo rutino nege kože na glavo, kliknite tukaj za nakup.

Nega ustnic pozimi

12/01/2019
by info@rencelj.si

Zima je lahko brutalen čas za vaše ustnice. Hladen zrak, mrzel veter in suh, ogrevan zrak v notranjosti, skušajo narediti vaše ustnice suhe in razpokane. Ker se naše ustnice izsušijo desetkrat hitreje kot ostala koža na obrazu, je zato zelo pomembno, da uporabite dodatno zaščito in negi ustnic posvetite nekoliko več pozornosti v zimskem času.

Pripravili smo nekaj nasvetov, da bodo ustnice gladke in lepe vso zimo:

1. Ne oblizujte si ustnic . Ko so vaše ustnice suhe, je naravno, da jih želimo polizati, da bi jih navlažili. Toda lizanje ustnic ima nasprotni učinek. Ko poližete ustnice, se slina posuši in naredi naše ustnice še bolj suhe, encimi, ki so v slini in pomagajo prebaviti hrano, pa ustnice dražijo.

2. Uporabljajte mazila za ustnice, ki so na osnovi rastlinskih olj in maščob, kot je karitejevo maslo, olivno ali kokosovo olje. Taka mazila namreč 'zaklenejo' vlago in pripomorejo k zdravljenju razpok na koži. Poiščite mazilo, ki vsebuje rastlinske izvlečke ognjiča, kamilice, eterična olja in glicerin.

3. Izogibajte se mazilom, ki vsebujejo mineralna olja, kamfor, evkaliptus in mentol . Te snovi dejansko izsušijo vaše ustnice in težavo še poslabšajo.

4. Izogibajte se grobemu drgnjenju ustnic , sploh ko so razpokane in poškodovane. Bolje je namreč, da si s poškodovanih in razpokanih ustnic ne odstranjujete odmrle kože z zobmi ali prsti. Namesto tega, raje uporabite naravna bolj mastna mazila, ki vam bodo ustnice pomirila in jim pomagala pri negovanju.

5. Odpravite razpoke takoj . Če jih pustite, se lahko poslabšajo ali celo okužijo in povzročijo bolečino.

6. Uporabljajte mazila za ustnice tudi ponoči . Mnogi ljudje namreč spijo z odprtimi usti in več ur dihanja skozi usta, lahko osuši vaše ustnice. Zato je najbolje, da si jih namažete tik pred spanjem. Če imate v sobi suh zrak, uporabite tudi vlažilce zraka.

Poglej še v trgovino in si s posebno akcijo štirih mazil za ustnice zagotovi, da bodo lepe, negovane ustnice vedno na dosegu roke .

Mit ali resnica o kozmetiki

08/11/2018
by info@rencelj.si

poplavi kozmetičnih proizvodov za nego telesa ni nič čudnega, če smo velikokrat zmedeni, kaj sploh kupujemo in zakaj. Četudi so vsi izdelki po zakonu opremljeni s seznamom sestavin, so le-te v latinskem imenu, in nam 'običajnim' ljudem, ki nismo ravno doktorirali iz farmacije, kozmetologije ali kemije, enako razumljivi kot pismenke v mandarinščini.

Zato smo se odločili, da za vas preverimo 10 kozmetičnih trditev, s katerimi se v negovalni kozmetiki najpogosteje srečujemo. So to le komercialni triki ali je v njih kaj resnice?1. Proizvodi »brez kemikalij« so varnejši za uporabo.

MIT

Kozmetični izdelki »brez kemikalij« ne obstajajo. Praktično vse v našem življenju je sestavljeno iz kemikalij, od kozmetike ter vode in vse do človeškega telesa samega. Kemikalije so namreč gradniki vseh snovi, naravnih in sinteznih. Da bi torej izdelali proizvod katerekoli vrste »brez kemikalij«, praktično ni mogoče. Za razrešitev tovrstne problematike, CTPA (The Cosmetic, Toiletry and Perfumery Association ) tesno sodeluje s proizvajalci kozmetičnih izdelkov in izdelkov za osebno nego, da bi razčistili, zakaj je oglaševanje z navedbami kot je npr. »brez kemikalij« zavajajoče. Ker izdelki brez kemikalij torej ne obstajajo, je pomembno le vprašanje ali je izdelek, ki ga izberete varen.

2. Izdelki iz naravnih sestavin so varnejši, kot tisti s sinteznimi sestavinami.

MIT

Pri izbiri kozmetičnih izdelkov ste lahko prepričani v to, da so vsi izdelki na policah trgovin varni zaradi dveh razlogov: prvič, ker to zahteva evropska kozmetična zakonodaja in drugič, ker mora biti za vsak izdelek opravljena stroga ocena varnosti s strani ustrezno kvalificirane in avtorizirane osebe. Pri izdelavi ocene varnosti se upošteva tudi vse sestavine izdelka, ne glede na njihov izvor. Pravzaprav pa to, da je sestavina naravnega izvora ne zagotavlja, da je tudi varna. Najbolj pomembno je, koliko te sestavine uporabite in na kakšen način. Vsaka snov je namreč lahko nevarna ob nepravilni uporabi, npr. celo voda-preveč ali premalo vode lahko povzroči resne posledice.


3. Izdelki iz naravnih in organskih sestavin so varnejši za okolje kot izdelki, narejeni iz sinteznih sestavin.

MIT

Vir sestavine (narava ali laboratorij) ne določa ali ima ta snov na okolje boljši ali slabši vpliv. Bolj pomembno je, na kakšen način je ta snov proizvedena. Ni vedno res, da so naravne ali organske sestavine boljše za okolje od sinteznih. Pomembno je, da je sestavina izdelana kakovostno in na ponovljiv način. Čeprav narava vedno znova daje navdih za iskanje novih kozmetičnih sestavin, pa naravni viri pogosto niso trajni in vzdržljivi. Na primer, prekomerno nabiranje divjih rastlin lahko vodi do zmanjšanja njihovega števila ali celo do izgube naravnega habitata in biotske raznovrstnosti.

4. Izdelki z manj sestavinami so boljši za zdravje kot tisti z večjim številom sestavin.

MIT

Obstaja prepričanje, da je bolj varno uporabljati izdelke z manj sestavinami. Vsi kozmetični izdelki morajo biti varni. Število sestavin v izdelku torej ne igra posebne vloge, ko gre za varnost proizvoda.

Kozmetični izdelki ter proizvodi za osebno higieno so za izdelavo precej zapleteni, kar pomeni, da imajo pogosto dolg seznam sestavin. Vsaka izmed sestavin pa ima svojo specifično vlogo, bodisi zagotavlja poseben učinek, vonj, prijetnost za uporabo ali obstojnost. Najbolj pomembno je, da ste lahko prepričani v varnost izdelkov na policah trgovin, saj je vsak izdelek ocenjen z vidika varnosti in to vključuje tudi vsako sestavino.

5. Testiranje kozmetičnih izdelkov na živalih je v Evropi prepovedano

RESNICA

Kozmetični izdelki, ki so na evropskem tržišču, niso testirani n živalih. To velja ne glede na to, ali ima izdelek to navedeno na ovojnini ali ne.

V Evropski Uniji je bila popolna prepoved testiranja kozmetičnih produktov na živalih uvedena septembra 2004, in sicer z evropsko kozmetično zakonodajo. V Veliki Britaniji se kozmetičnih izdelkov na živalih ne testira vse od leta 1997 ter kozmetičnih sestavin od leta 1998. Pobudo za ukinitev testov na živalih ter odvzem tovrstnih licenc je dala kar industrija sama.


6. Kozmetična embalaža se lahko reciklira

RESNICA

Kar 60% industrijske in gospodinjske embalaže reciklira in obnovi. Kljub temu, se v medijih pogosto pojavlja polemika v zvezi z ravnanjem z odpadno embalažo. V splošnem velja prepričanje, da je vse preveč embalažnih odpadkov. Kozmetična podjetja se s takšnimi problemi resno spopadajo. Podjetja so zavezana k minimalni uporabi embalaže, vključno z embalažo, ki se uporablja za transport produktov do prodajnih mest. Veliko ljudi se ne zaveda, da imajo proizvajalci zakonsko obvezanost, da obnavljajo in reciklirajo odpadno embalažo. Leta 1994 je namreč Uredba EU o embalaži in odpadni embalaži podala zahteve, da se mora uporaba embalaže zmanjšati na minimalno vrednost, da embalaža ne sme vsebovati škodljivih materialov, ki bi vplivali na obnavljanje embalaže in postavila cilje za obseg recikliranja. Kozmetična podjetja namerno ne uporabljajo preveč embalaže za svoje proizvode. Pravzaprav je takšno ravnanje preveč drago in potratno, saj več embalaže pomeni dražji transport, reciklažo in obnovo.

7. Olja in maščobe so odlični za nego suhe in razpokane kože

MIT a ne v celoti

Vlažilni pripravki igrajo pomembno vlogo pri dovajanju vode v kožo in pri ohranjanju kože v hidratiranem stanju. Vlažilne kreme za so večinoma emulzije tipa olje v vodi. Sistem sestavljajo majhne kapljice olja, ki so dispergirane v vodni fazi. Dodani so še stabilizatorji oz. emulgatorji, ki preprečujejo, da bi se oljna in vodna faza ločili in da bi se porušil emulzijski sistem. Kozmetični vlažilni pripravki, ki so namenjeni spodbujanju vlaženja kože, običajno vsebujejo vodno osnovo in vlažilce, ki skupaj z olji tvorijo emulzijo v tekoči ali poltrdni obliki.

Kozmetični izdelki za vlaženje kože vsebujejo sestavine, ki se imenujejo vlažilci. Te snovi privlačijo vodo iz okolja in pomagajo pri zadrževanju vode v koži. Najbolj pogost primer takšne sestavine je glicerol, ki se zaradi izjemno varnega profila kot standardno vlažilno sredstvo uporablja že vrsto let. V primeru suhe kože, se kožne celice začnejo luščiti prehitro in v večjih plakih, ki se opazijo kot beli kosmiči. Ob redni uporabi vlažilnih kozmetičnih izdelkov se vsebnost vode v koži poveča, normalizira pa se tudi cikel celičnega obnavljanja. Zato je zelo pomembno, da kožo redno negujete z vlažilnimi kozmetičnimi pripravki in nega samo z olji ali maščobami ni dovolj za vlaženje kože..8. Lase si je najbolje umivati z naravnim milom

MIT

Naravni pH kože se giblje okoli 5,5. Na lasišču se naredi emulzijska zaščitna prevleka iz maščobe, vode in beljakovin. Njen pH je 4,5 do 6,5. To je naravna zaščitna prevleka, ki je zelo pomembna za normalno delovanje kože. Sestavljena je iz mrtvih celic epidermisa (vrhnji sloj kože) in izločka žlez lojnic in znojnic. Ta z beljakovinami obogatena maščobna prevleka je meja med zunanjostjo in notranjostjo. Emulzijska prevleka s takim pH-jem preprečuje razmnoževanje mikroorganizmov na površini kože. Prav tako preprečuje, da bi se koža razmočila, saj vodo odbija (deluje hidrofobno) in kožo ščiti pred čezmerno izsušitvijo. Ščiti nas tudi pred ultravijoličnimi žarki. Tradicionalna mila pa so precej bazična s pH okoli 8-10 in zato lahko povzročijo iritacijo in kožo izsušijo, saj odstranijo oljne komponente iz zaščitne plasti kože. Zato je bolj izbirati šampone, ki so nevtralni in imajo ph 5,5, z dodatkom sestavin, ki nežno umijejo naše lasišče in hkrati negujejo naše lase.


9. Kozmetika brez konzervansov je bolj varna


MIT

Konzervansi so sestavine, ki ščitijo izdelek in uporabnika pred mikrobiološko kontaminacijo vseskozi čas shranjevanja in uporabe izdelka. Varnost proizvoda je največja prioriteta kozmetične industrije, zato nudi izdelke, ki so formulirani tako, da preprečujejo kontaminacijo z mikroorganizmi. Bakterije, glive in plesni so vedno prisotne na naši koži, v zraku in tudi v pitni vodi. Vse to lahko v izdelek vnesemo že ob povsem normalni uporabi. Kontaminacija izdelkov, zlasti tistih, ki se nanašajo okoli oči in na kožo, lahko povzroči resne probleme. Tu s svojo vlogo nastopijo konzervansi, ki preprečujejo razrast mikroorganizmov v produktu. Uporaba konzervansov je včasih vprašljiva, saj ti lahko dražijo kožo in nekaterim posameznikom povzročajo alergije. Kljub temu, je kozmetična zakonodaja zagotovila, da kozmetični izdelki spadajo med najbolj varne potrošniške proizvode na tržišču.


10. Pred uporabo negovalne kozmetike je potrebno poznati svoj tip kože


MIT


Poznati svoj tip kože je vsekakor osnovna stvar, ki jo moraš vedeti, saj lahko le tako svoji koži nudiš najboljšo nego, ki jo potrebuje. Prav tako tudi lažje izbereš prave makeup izdelke, ki so primerni tvojemu tipu in so tako obstojnejši ter tudi lepše izgledali na koži.

Poznamo štiri tipe kože: normalna, suha, mastna in mešana. Pri določanju tipa kože se je potrebno zavedati, da se skozi letne čase ter starostna obdobja malce spreminja, tako da je potrebno svojo kožo ves čas opazovati in prilagajati nego njenim potrebam.


Vir: GZS - Združenje kemijske industrije

Sekcija proizvajalcev kozmetike, čistil in pralnih sredstev (Sekcija KPČ)


Comments

Potrebujete kredit?
Na voljo smo vam, da vam ponudimo vsa posojila, kredite, financiranja, naložbe po ugodni obrestni meri 3% na mesec. Ponudba velja od 5.000 € do 10.000.000 € s trajanjem od 1 do 30 let. po potrebi nas kontaktirajte. Elektronski naslov: tmarjan24@gmail.com
Telegram: +38671391409
Write a review