Dan odprtih vrat med polji sivke

09/06/2021
by info@rencelj.si

ZAGORELA POLT ŠE POZNO V JESEN

23/11/2020
by

Poletje se počasi poslavlja, lepe spomine na dolge sončne dneve, poležavanje na plaži in nastavljanje sončnim žarkom pa bi želeli, vsaj z zagorelo poltjo, ohraniti še nekaj časa tudi v jeseni. Zato boste morali nekaj pozornosti nameniti tudi svoji koži.

Poletna zagorelost žal traja zelo kratek čas, saj se koža neprestano obnavlja. Porjavela koža je v bistvu le njena obramba pred soncem, saj pigmentne celice pod UV-žarki ustvarijo zaščitno barvilo melanin, ki traja le nekaj dni, dokler se koža sama ne regenerira.

Če pa bi želeli lepo porjavelo polt ohraniti še nekaj časa po končanih počitnicah, pa smo pripravili nekaj nasvetov:

• Ključni element zdrave kože je hidracija ali vlaženje tudi od znotraj. Torej uživajte zadostne količine vode, da nahranite celice. Kožo na obrazu lahko vsakodnevno nahranite in navlažite tudi tako, da se večkrat dnevno osvežite s hidrolatom.

• Med tuširanjem in po njem bodite nežni in kože ne drgnite, temveč jo le nežno obrišite z brisačo. Prav tako pa se izogibajte agresivnim gelom in milom za tuširanje in tudi pilingom, saj boste z njimi odstranili vrhnjo plast kože, s tem pa tudi zagorelost.

• Po vsakem tuširanju in tudi po sončenju vaši koži privoščite razvajanje z negovalnim losjonom ali mlekom za telo. Izbirajte med losjoni, ki vsebujejo naravne sestavine in rastlinske izvlečke, z veliko hranljivimi snovmi, ki kožo nahranijo in je ne dodatno obtežijo.

• Za dodatno nego kože lahko uporabite tui korenčkovo olje bogato s provitaminom A, poznanim tudi kot beta karoten, ki korenju daje značilno oranžno barvo.

• Pri negi in videzu zdrave kože ima pomembno vlogo tudi pravilna prehrana, zato poskrbite, da boste na svoj jedilnik veliko sezonskega sadja in zelenjave, predvsem živila bogata z beta karotenom, kot so korenje, paradižnik, marelice in melone.

Seveda nič ne traja večno, zato bo slej ko prej zagorela barva začela bledeti. Takrat si privoščite nežen piling, s katerim boste po celem telesu enakomerno odstranili odmrle celice in se tako izognili lisam.

Suho krtačenje

25/05/2020
by info@rencelj.si

Ve


Več si lahko o suhem ščetkanju prebereš na: https://wellnessmama.com/26717/dry-brushing-skin/ ali si ogledaš praktični prikaz na

6 korakov za pravilno umivanje las

14/05/2020
by info@rencelj.si

Pravilno umivanje rok

19/03/2020
by info@rencelj.si

Redno in skrbno umivanje rok je v tem času še posebej pomembno. Zato ne bo odveč, če povzamemo nekaj napotkov in navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje za čiste roke.

Poleg vzdrževanja dobrega imunskega sistema je skrb za čiste roke eden najpomembnejših preventivnih ukrepov pri preprečevanju širjenja mikrobov in potencialnih okužb. Številne bolezni se širijo prav preko kontaminiranih rok, ki so glavni prenašalec mikrobov na različne površine in ljudi. Zato je zelo pomembna higiena rok in kašlja.

Zakaj umivanje rok?

Na koži rok se, poleg stalno prisotne mikrobne flore, občasno lahko zadržujejo tudi mikroorganizmi, ki pridejo na kožo rok ob stiku z drugimi deli telesa, drugimi osebami ali ob stiku z okoljem. Prav ti mikroorganizmi so največkrat vzrok za različna obolenja. S preprostim ukrepom, kot je temeljito umivanje rok, lahko te mikroorganizme z naših rok odstranimo in tako preprečimo razvoj bolezni.


Kdaj si umivamo roke?

Pogosto si z milom vsaj 20 sekund umivamo roke. Roke si umijemo takoj, ko se umažejo. Posebej skrbno pa si umivamo roke pred, med in po pripravi jedi, še posebej dosledno, če rokujemo s surovim mesom, jajci, morskimi školjkami, svežo neočiščeno zelenjavo ali sadjem; pred jedjo; vsakič preden koga hranimo; pred nego in po negi bolnika v domačem okolju; pred in po oskrbi rane, ureznine, udarnine, ko je koža poškodovana; po menjavi plenic ali po brisanju in umivanju otroka po uporabi stranišča; po smrkanju, kihanju, kašljanju, če smo uporabili robec (če nimamo pri sebi robca, v katerega bi zakašljali ali kihnili, potem to naredimo v rokav in ohranimo roke čiste); po dotikanju živali (tudi hišnih ljubljenčkov, akvarijskih živali) ali živalskih odpadkov; po dotikanju odpadkov ter ob prihodu domov. Sicer pa naj bi to delali tako pogosto, kot je glede na naša opravila potrebno, predvsem ob pravem trenutku in seveda pravilno. Le tako lahko preprečimo, da se v hrano, ki jo pripravljamo, iz našega okolja ne prenesejo povzročitelji različnih bolezni in da z dotikanjem posameznih predelov telesa v naše telo ne zanesemo škodljivih mikroorganizmov. Še posebno pomembno je dosledno in vestno umivanje rok ob pojavu različnih obolenj.

Kako si umivamo roke?

Pomembno je, da se držimo pravilnega zaporedja postopka umivanja rok in da roke pod tekočo toplo vodo najprej omočimo. Pred umivanjem vedno odstranimo ves nakit (prstane, ure, ipd.). Pomembno je, da namilimo in zdrgnemo vse predele rok in po celi površini dlani, hrbtišč, med prsti obeh rok, konice prstov, ne pozabimo palcev, predelov pod nohti ali zapestij. Roki milimo vsaj 20 sekund, tako da namilimo vse predele rok. Drgnemo dlan ob dlan, dlan in hrbet roke, s sklenjenimi rokami z dlanjo proti dlani, med prsti, posebej zdrgnemo oba palca, konice prstov z nohti in zapestje. Z umitih rok temeljito speremo milo in roke dobro osušimo. Najbolje, da jih obrišemo do suhega s papirnato brisačo, ali s svojo brisačo za roke, ki jo redno menjamo. Pipo zapremo s komolcem ali papirjem in ne z umito golo roko, še posebej, če nismo doma.

Veliko ljudi seže po milu s suhimi rokami. Če si pa roki najprej dobro omočimo, odplaknemo kar precejšne število mikroorganizmov s površine rok in miljenje, ki sledi, je bolj učinkovito in postopek umivanja rok v celoti odstrani več mikroorganizmov.


Odrasli pri umivanju rok nismo vedno dovolj natančni, predvsem pa si rok ne umijemo vedno, ko bi le-to bilo treba. Tudi otroci se namreč veliko naučijo s posnemanjem vzorcev odraslih. Zato je zelo pomembno, da svoje otroke postopoma navajamo higienskih navad v času, ko so za vse novosti še zelo motivirani in učljivi, s svojimi ravnanji pa predstavljamo vzor, jim pomagamo in jih usmerjamo. Šele, ko bomo osnovne higienske principe ozavestili in jih tudi vestno izvajali, lahko pričakujemo preskok v pristopu in miselnosti posameznikov do osnovnih, velikokrat enostavnih, a zelo učinkovitih higienskih ukrepov.


Pri izbiri mil lahko posegate po naravnih milih, ki so pri bitki proti mikroorganizmov in bakterij ravno tako učinkovita, kot komercialna, koža pa vam bo hvaležna. Lahko izbirate med trdim ali tekočim milom, poglej si tukaj

Hidrolati za nego kože

13/09/2019
by info@rencelj.si

Večina nas pozna eterična olja, manj znani a še kako uporabni in učinkoviti v negovalni kozmetiki pa so hidrolati.

Kaj je hidrolat?


Hidrolat je soproizvod procesa destilacije rastlinskega materiala, pri katerem se pridobivajo eterična olja. Nekateri pravijo, da je hidrolat stranski produkt destilacije, a dandanes lahko trdimo, da so hidrolati enako pomembni v aromaterapiji in kozmetiki, kot eterična olja. Hidrolate pridobimo z destilacijo le sveže rastline, saj le tako obdržijo vse aktivne sestavine, ki jih pripisujemo določeni rastlini.

Za razliko od eteročnih olj, ki so skoncentriran produkt destialcije aromatske rastline ter so topne v olju, vsebujejo hidrolati 2-3% vodotopnih eteričnih olj. Zato so hidrolati za razliko od oeteričnih olj bolj blagi in manj koncentrirani ter jih posledično ni potrebno redčiti kot to velja za nekatera eterična olja.

Za kaj vse uporabljamo hidrolat?

Najpogosteje se hidrolati uporabljajo za osebno nego in imajo številne koristi za kož

• Delujejo kot vlažilec v kremah in losjonih

• So učinkoviti tonerji za kožo

• Delujejo protivnetno in imajo hladilni učinek

• Pomagajo pri lajšanju vseh vrst opeklin (sončnih, ožigalkarjev, rastlin…)

• Pomirjajo razdraženo in vneto kožo po britju

• Pomagajo pri hitrejšem celjenju manjših ranic

• Lahko se dodajo namesto destilirane vode v glineno masko

Lahko jih uporabljate za osvežitev prostorov ter oblačil ali za sproščujoče kopeli. Lahko se uporabljajo tudi pri izdelavi naravnih čistil za dom.

Kako hidrolat uporabiti?

Hidrolat je vsekakor zelo uporaben tako v domači lekarni kot v kozmetični torbici. Če ga uporabljate v kozmetične namene, ga vedno nanašajte na očiščeno kožo, saj bo učinkoval kot naravni vlažilec in tonik za vašo kožo. Lahko ga zmešate tudi s prečiščeno glino in si pripravite masko za obraz. Po nanosu hidrolata pa si lahko obraz namažete s priljubljeno vlažilno ali hranilno kremo za obraz.

Bodisi med vsakodnevnimi opravki v ali po službi, na morju ali pozimi doma, lahko hidrolate našpricate na kožo tudi za dodatno navlažitev in osvežitev.

Preizkusite:
Hidrolat sivke za mastno, aknasto in razdraženo kožo

Hidrolat smilja za zrelo in občutljivo kožo ter kožo nagnjeno k rdečici

MICELARNA VODA – tako enostavna za uporabo, vendar tako učinkovita

04/03/2019
by info@rencelj.si
Zaradi svoje enostavne uporabe in izjemne učinkovitosti, postaja micelarna voda eden izmed najbolj priljubljenih produktov za čiščenje kože med ženskami. Preberi si, zakaj naj že danes postane del tvoje vsakodnevne rutine čiščenja kože.

Kaj je micelarna voda in kako deluje?

Micelarna voda izhaja iz besede 'micel'. Miceli (micelles) so majhne kroglice čistilnih oljnih molekul, ki kot magnet naravno pritegnejo umazanijo in olje. Gre namreč za kombinacijo prečiščene vode, vlažilnih sestavin, kot je glicerin in nizke koncentracije zelo blagih površinsko aktivnih snovi. Zato pri čiščenju z micelarno vodo, koži ne ostranite naravnih olj, ki jih koža potrebuje, da ostane vlažna in zdrava.

Prednost micelarne vode pred drugimi čistilnimi proizvodi za kožo

Pri micelarni vodi gre za dvojno čiščenje - znebi se velikih stvari, kot so ličila, olje in umazanija, medtem ko nežno milo za čiščenje poskrbi za umazanijo, ki se skriva globoko v porah. Še posebej je odlična za osebe, ki so nagnjene k aknam, saj odstrani ujeto umazanijo iz kože, vendar je ne izsuši.

Formula micelarne vode je tako lahka in nežna, da je ni treba izprati, kar pomeni, da lahko vlažilne sestavine ostanejo za absorbcijo.

Tako enostavna za uporabo...

Micelarna voda je zelo enostavna za uporabo. Potrebno jo je le nanesti na vato in z nežnimi gibi ostraniti ličila in nečistoče z obraza, oči in dekolteja. Po uporabi ni potrebno izpiranje. Izdelek lahko uporabljate vsak dan, primerna pa je tudi za najbolj občutljivo kožo.

Torej, če ste pripravljeni obrniti vašo rutino nege kože na glavo, kliknite tukaj za nakup.

Nega ustnic pozimi

12/01/2019
by info@rencelj.si

Zima je lahko brutalen čas za vaše ustnice. Hladen zrak, mrzel veter in suh, ogrevan zrak v notranjosti, skušajo narediti vaše ustnice suhe in razpokane. Ker se naše ustnice izsušijo desetkrat hitreje kot ostala koža na obrazu, je zato zelo pomembno, da uporabite dodatno zaščito in negi ustnic posvetite nekoliko več pozornosti v zimskem času.

Pripravili smo nekaj nasvetov, da bodo ustnice gladke in lepe vso zimo:

1. Ne oblizujte si ustnic . Ko so vaše ustnice suhe, je naravno, da jih želimo polizati, da bi jih navlažili. Toda lizanje ustnic ima nasprotni učinek. Ko poližete ustnice, se slina posuši in naredi naše ustnice še bolj suhe, encimi, ki so v slini in pomagajo prebaviti hrano, pa ustnice dražijo.

2. Uporabljajte mazila za ustnice, ki so na osnovi rastlinskih olj in maščob, kot je karitejevo maslo, olivno ali kokosovo olje. Taka mazila namreč 'zaklenejo' vlago in pripomorejo k zdravljenju razpok na koži. Poiščite mazilo, ki vsebuje rastlinske izvlečke ognjiča, kamilice, eterična olja in glicerin.

3. Izogibajte se mazilom, ki vsebujejo mineralna olja, kamfor, evkaliptus in mentol . Te snovi dejansko izsušijo vaše ustnice in težavo še poslabšajo.

4. Izogibajte se grobemu drgnjenju ustnic , sploh ko so razpokane in poškodovane. Bolje je namreč, da si s poškodovanih in razpokanih ustnic ne odstranjujete odmrle kože z zobmi ali prsti. Namesto tega, raje uporabite naravna bolj mastna mazila, ki vam bodo ustnice pomirila in jim pomagala pri negovanju.

5. Odpravite razpoke takoj . Če jih pustite, se lahko poslabšajo ali celo okužijo in povzročijo bolečino.

6. Uporabljajte mazila za ustnice tudi ponoči . Mnogi ljudje namreč spijo z odprtimi usti in več ur dihanja skozi usta, lahko osuši vaše ustnice. Zato je najbolje, da si jih namažete tik pred spanjem. Če imate v sobi suh zrak, uporabite tudi vlažilce zraka.

Poglej še v trgovino in si s posebno akcijo štirih mazil za ustnice zagotovi, da bodo lepe, negovane ustnice vedno na dosegu roke .

Mit ali resnica o kozmetiki

08/11/2018
by info@rencelj.si

poplavi kozmetičnih proizvodov za nego telesa ni nič čudnega, če smo velikokrat zmedeni, kaj sploh kupujemo in zakaj. Četudi so vsi izdelki po zakonu opremljeni s seznamom sestavin, so le-te v latinskem imenu, in nam 'običajnim' ljudem, ki nismo ravno doktorirali iz farmacije, kozmetologije ali kemije, enako razumljivi kot pismenke v mandarinščini.

Zato smo se odločili, da za vas preverimo 10 kozmetičnih trditev, s katerimi se v negovalni kozmetiki najpogosteje srečujemo. So to le komercialni triki ali je v njih kaj resnice?1. Proizvodi »brez kemikalij« so varnejši za uporabo.

MIT

Kozmetični izdelki »brez kemikalij« ne obstajajo. Praktično vse v našem življenju je sestavljeno iz kemikalij, od kozmetike ter vode in vse do človeškega telesa samega. Kemikalije so namreč gradniki vseh snovi, naravnih in sinteznih. Da bi torej izdelali proizvod katerekoli vrste »brez kemikalij«, praktično ni mogoče. Za razrešitev tovrstne problematike, CTPA (The Cosmetic, Toiletry and Perfumery Association ) tesno sodeluje s proizvajalci kozmetičnih izdelkov in izdelkov za osebno nego, da bi razčistili, zakaj je oglaševanje z navedbami kot je npr. »brez kemikalij« zavajajoče. Ker izdelki brez kemikalij torej ne obstajajo, je pomembno le vprašanje ali je izdelek, ki ga izberete varen.


2. Izdelki iz naravnih sestavin so varnejši, kot tisti s sinteznimi sestavinami.

MIT

Pri izbiri kozmetičnih izdelkov ste lahko prepričani v to, da so vsi izdelki na policah trgovin varni zaradi dveh razlogov: prvič, ker to zahteva evropska kozmetična zakonodaja in drugič, ker mora biti za vsak izdelek opravljena stroga ocena varnosti s strani ustrezno kvalificirane in avtorizirane osebe. Pri izdelavi ocene varnosti se upošteva tudi vse sestavine izdelka, ne glede na njihov izvor. Pravzaprav pa to, da je sestavina naravnega izvora ne zagotavlja, da je tudi varna. Najbolj pomembno je, koliko te sestavine uporabite in na kakšen način. Vsaka snov je namreč lahko nevarna ob nepravilni uporabi, npr. celo voda-preveč ali premalo vode lahko povzroči resne posledice.


3. Izdelki iz naravnih in organskih sestavin so varnejši za okolje kot izdelki, narejeni iz sinteznih sestavin.

MIT

Vir sestavine (narava ali laboratorij) ne določa ali ima ta snov na okolje boljši ali slabši vpliv. Bolj pomembno je, na kakšen način je ta snov proizvedena. Ni vedno res, da so naravne ali organske sestavine boljše za okolje od sinteznih. Pomembno je, da je sestavina izdelana kakovostno in na ponovljiv način. Čeprav narava vedno znova daje navdih za iskanje novih kozmetičnih sestavin, pa naravni viri pogosto niso trajni in vzdržljivi. Na primer, prekomerno nabiranje divjih rastlin lahko vodi do zmanjšanja njihovega števila ali celo do izgube naravnega habitata in biotske raznovrstnosti.

4. Izdelki z manj sestavinami so boljši za zdravje kot tisti z večjim številom sestavin.

MIT

Obstaja prepričanje, da je bolj varno uporabljati izdelke z manj sestavinami. Vsi kozmetični izdelki morajo biti varni. Število sestavin v izdelku torej ne igra posebne vloge, ko gre za varnost proizvoda.

Kozmetični izdelki ter proizvodi za osebno higieno so za izdelavo precej zapleteni, kar pomeni, da imajo pogosto dolg seznam sestavin. Vsaka izmed sestavin pa ima svojo specifično vlogo, bodisi zagotavlja poseben učinek, vonj, prijetnost za uporabo ali obstojnost. Najbolj pomembno je, da ste lahko prepričani v varnost izdelkov na policah trgovin, saj je vsak izdelek ocenjen z vidika varnosti in to vključuje tudi vsako sestavino.

5. Testiranje kozmetičnih izdelkov na živalih je v Evropi prepovedano

RESNICA

Kozmetični izdelki, ki so na evropskem tržišču, niso testirani n živalih. To velja ne glede na to, ali ima izdelek to navedeno na ovojnini ali ne.

V Evropski Uniji je bila popolna prepoved testiranja kozmetičnih produktov na živalih uvedena septembra 2004, in sicer z evropsko kozmetično zakonodajo. V Veliki Britaniji se kozmetičnih izdelkov na živalih ne testira vse od leta 1997 ter kozmetičnih sestavin od leta 1998. Pobudo za ukinitev testov na živalih ter odvzem tovrstnih licenc je dala kar industrija sama.


6. Kozmetična embalaža se lahko reciklira

RESNICA

Kar 60% industrijske in gospodinjske embalaže reciklira in obnovi. Kljub temu, se v medijih pogosto pojavlja polemika v zvezi z ravnanjem z odpadno embalažo. V splošnem velja prepričanje, da je vse preveč embalažnih odpadkov. Kozmetična podjetja se s takšnimi problemi resno spopadajo. Podjetja so zavezana k minimalni uporabi embalaže, vključno z embalažo, ki se uporablja za transport produktov do prodajnih mest. Veliko ljudi se ne zaveda, da imajo proizvajalci zakonsko obvezanost, da obnavljajo in reciklirajo odpadno embalažo. Leta 1994 je namreč Uredba EU o embalaži in odpadni embalaži podala zahteve, da se mora uporaba embalaže zmanjšati na minimalno vrednost, da embalaža ne sme vsebovati škodljivih materialov, ki bi vplivali na obnavljanje embalaže in postavila cilje za obseg recikliranja. Kozmetična podjetja namerno ne uporabljajo preveč embalaže za svoje proizvode. Pravzaprav je takšno ravnanje preveč drago in potratno, saj več embalaže pomeni dražji transport, reciklažo in obnovo.

7. Olja in maščobe so odlični za nego suhe in razpokane kože

MIT a ne v celoti

Vlažilni pripravki igrajo pomembno vlogo pri dovajanju vode v kožo in pri ohranjanju kože v hidratiranem stanju. Vlažilne kreme za so večinoma emulzije tipa olje v vodi. Sistem sestavljajo majhne kapljice olja, ki so dispergirane v vodni fazi. Dodani so še stabilizatorji oz. emulgatorji, ki preprečujejo, da bi se oljna in vodna faza ločili in da bi se porušil emulzijski sistem. Kozmetični vlažilni pripravki, ki so namenjeni spodbujanju vlaženja kože, običajno vsebujejo vodno osnovo in vlažilce, ki skupaj z olji tvorijo emulzijo v tekoči ali poltrdni obliki.

Kozmetični izdelki za vlaženje kože vsebujejo sestavine, ki se imenujejo vlažilci. Te snovi privlačijo vodo iz okolja in pomagajo pri zadrževanju vode v koži. Najbolj pogost primer takšne sestavine je glicerol, ki se zaradi izjemno varnega profila kot standardno vlažilno sredstvo uporablja že vrsto let. V primeru suhe kože, se kožne celice začnejo luščiti prehitro in v večjih plakih, ki se opazijo kot beli kosmiči. Ob redni uporabi vlažilnih kozmetičnih izdelkov se vsebnost vode v koži poveča, normalizira pa se tudi cikel celičnega obnavljanja. Zato je zelo pomembno, da kožo redno negujete z vlažilnimi kozmetičnimi pripravki in nega samo z olji ali maščobami ni dovolj za vlaženje kože..8. Lase si je najbolje umivati z naravnim milom

MIT

Naravni pH kože se giblje okoli 5,5. Na lasišču se naredi emulzijska zaščitna prevleka iz maščobe, vode in beljakovin. Njen pH je 4,5 do 6,5. To je naravna zaščitna prevleka, ki je zelo pomembna za normalno delovanje kože. Sestavljena je iz mrtvih celic epidermisa (vrhnji sloj kože) in izločka žlez lojnic in znojnic. Ta z beljakovinami obogatena maščobna prevleka je meja med zunanjostjo in notranjostjo. Emulzijska prevleka s takim pH-jem preprečuje razmnoževanje mikroorganizmov na površini kože. Prav tako preprečuje, da bi se koža razmočila, saj vodo odbija (deluje hidrofobno) in kožo ščiti pred čezmerno izsušitvijo. Ščiti nas tudi pred ultravijoličnimi žarki. Tradicionalna mila pa so precej bazična s pH okoli 8-10 in zato lahko povzročijo iritacijo in kožo izsušijo, saj odstranijo oljne komponente iz zaščitne plasti kože. Zato je bolj izbirati šampone, ki so nevtralni in imajo ph 5,5, z dodatkom sestavin, ki nežno umijejo naše lasišče in hkrati negujejo naše lase.


9. Kozmetika brez konzervansov je bolj varna


MIT

Konzervansi so sestavine, ki ščitijo izdelek in uporabnika pred mikrobiološko kontaminacijo vseskozi čas shranjevanja in uporabe izdelka. Varnost proizvoda je največja prioriteta kozmetične industrije, zato nudi izdelke, ki so formulirani tako, da preprečujejo kontaminacijo z mikroorganizmi. Bakterije, glive in plesni so vedno prisotne na naši koži, v zraku in tudi v pitni vodi. Vse to lahko v izdelek vnesemo že ob povsem normalni uporabi. Kontaminacija izdelkov, zlasti tistih, ki se nanašajo okoli oči in na kožo, lahko povzroči resne probleme. Tu s svojo vlogo nastopijo konzervansi, ki preprečujejo razrast mikroorganizmov v produktu. Uporaba konzervansov je včasih vprašljiva, saj ti lahko dražijo kožo in nekaterim posameznikom povzročajo alergije. Kljub temu, je kozmetična zakonodaja zagotovila, da kozmetični izdelki spadajo med najbolj varne potrošniške proizvode na tržišču.


10. Pred uporabo negovalne kozmetike je potrebno poznati svoj tip kože


MIT


Poznati svoj tip kože je vsekakor osnovna stvar, ki jo moraš vedeti, saj lahko le tako svoji koži nudiš najboljšo nego, ki jo potrebuje. Prav tako tudi lažje izbereš prave makeup izdelke, ki so primerni tvojemu tipu in so tako obstojnejši ter tudi lepše izgledali na koži.

Poznamo štiri tipe kože: normalna, suha, mastna in mešana. Pri določanju tipa kože se je potrebno zavedati, da se skozi letne čase ter starostna obdobja malce spreminja, tako da je potrebno svojo kožo ves čas opazovati in prilagajati nego njenim potrebam.


Vir: GZS - Združenje kemijske industrije

Sekcija proizvajalcev kozmetike, čistil in pralnih sredstev (Sekcija KPČ)


Comments

No posts found

Write a review