Eterična olja in kako jih uporabljati

07/09/2022
by John Doe

Eterična olja v zadnjih letih postajajo vedno bolj priljubljena v vsakodnevni rabi in gospodinjstvih. Vse več se kot potrošniki in uporabniki namreč zavedamo, da so sintetične dišave velikokrat težava za migrene in razne alergije. Vendar naj takoj poudarim, da moramo tudi z eteričnimi olji, čeprav so naravnega izvora, ravnati previdno, saj spadajo med kemikalije in je zato potrebno biti pri njihovi uporabi še toliko bolj previdni.

Eterična olja pridobivamo na različne načine: s parno destilacijo, ekstrakcijo, superkritično ekstrakcijo z ogljikovim dioksidom, ekspresijo, enfluerage ipd. odvisno od rastline, ki vsebuje eterična olja. Najpogostejše in najbolj enostavno je pridobivanje teričnega olja s parno destilacijo, ker gre skozi rastlino para, ki se nato v hladilniku ponovno kondenzira in tako izloči eterično olje iz rastline same. 

Steam Distillation | WFMED 

Eterična olja so po kemijski sestavi zelo kompleksna, na splošno pa vsebujejo alkohole, estre, ketone, aldehide in terpene. So hlapljiva na zraku in vnetljiva, na papirju ali oblačilih pa ne puščajo mastnih madežev (tako lahko tudi preverite ali imate doma 100% eterična  olja ali so redčena v drugem olju). Topijo se v alkoholu, etru in rastlinskih oljih, ne pa v vodi. Eterična olja so v zelo majhnih količinah v različnih delih rastlin: v koreninah (ingver), listih (rožmarin), cvetovih (sivka), vejah (cimet), smoli (mirta), v lupini sadja (limona) in v travah (limonska trava).

Eno najbolj poznanih eteričnih olj, je eterično olje sivke. Večina sivki pripisuje pomiritnvene in atiseptične lastnosti, vendar pozor! Vsa eterična olja sivke namreč ne pomirjajo. V grobem ločimo namreč dve vrsti oziroma sorti sivke, in sicer pravo sivko Lavandula Angustifolia in hibridno sivko Lavandula x-intermedia.

Eterično olje L.angustifolia

 ETERIČNO OLJE PRAVE SIVKE:

  • pomirja, pomaga pri stresu
  • pomaga pri lajšanju nespečnosti
  • pomaga pri blažjih glavobolih
  • deluje blago antiseptično
  • uporablja se lahko v aromaterapiji in v savnah


UPORABA: Nnekaj kapljic lahko naneseš na dlan in inhaliraš pred spanjem ali v stresnih obdobjih. Ob glavobolih si z nekaj kapljicami zmasiraš sence. Otrokom starejšim od 3 mesecev lahko za pomiritev in lažje spanje zmasiraš stopala. Dodaš jo lahko tudi v kopel ali difuzor.


Eterično olje L.x-intermedia

ETERIČNO OLJE HIBRIDNE SIVKE:

  • deluje antiseptično in antibakterijsko
  • odganja komarje, molje ter klope

UPORABA: Nekaj kapljic lahko nakapaš v izparilnik za odišavljenje prostora. Pomaga blažiti srbečico po piku komarja. Uporabi se lahko za izdelavo naravnega mila ali domačih čistil.Ker spadajo eterična olja med nevarne snovi, je pri njihovi uporabi potrebno biti pazljiv. In sicer se dozirajo zgolj po kapljicah. Niso primerna za uživanje. Uporabljamo jih samo za zunanjo uporabo. Ob stiku z očmi je potrebno izprati z veliko količino vode. Če draženje ne preneha, je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Lahko povzročajo draženje kože ali alergijske reakcije. 

Comments

No posts found

Write a review